Ofte stilte spørsmål

Kontaktlinser: Ofte stilte spørsmål

I hvilken alder kan man begynne med kontaktlinser?

Det er ingen aldergrense for kontaktlinser. Linser kan brukes av barn og eldre mennesker. Det er bare viktig at man lærer seg å bruke kontaktlinser riktig. Hygiene og pleie er like viktig som å sette linsene inn riktig.

Er det noen forskjell mellom høyre og venstre kontaktlinse?

Det er ingen forskjell mellom høyre og venstre linse. Du kan kjøpe en boks med to kontaktlinser, og bruke dem på begge øyne. Dette gjelder kun om linsene har de samme parametrene.

Jeg vet allerede min styrke med briller. Kan jeg bruke dinne stryken for kontaktlinser?

Styrken i briller vil i de fleste tilfeller ikke være den samme som styrken i kontaktlinser. Dette gjelder særlig om man har høye styrker. Kontaktlinser ligger nærmere øyet enn briller, noe som fører til at styrken ofte endre seg.
Ved bruk av kontaktlinser trenger man i tillegg parametere for hornhinnekurven. Linsens kurve må være den samme som hornhinnens konturer. En optiker vil kunne måle dine parametere for Kurve, og hvilke styrke som er best for deg.

Kan fargede kontaktlinser påvirke ditt fargesyn?

Det menneskelige øyet ser verden igjennom den sorte pupillen i sentrum av Iris. Fargede kontaktlinser er klare i sentrum hvor pupillen er plassert. Ditt syn med fargede linser forblir derfor uendret. Det er imidlertid mulig at synet blir endret om man befinner seg i dårlige lysforhold, da pupillen utvider seg.

Kan kontaktlinser falle ut av øynene dine?

Om du har valgt de riktige målene (base, kurve), og satt inn linsene riktig skal de holde seg på plass. I sjeldne tilfeller kan linsen gli fra sin plass, hvor man bare kan skyve den tilbake på plass.

Hvordan skal man behandle kontaktlinser?

Linsepleie er meget enkelt og innebærer ikke mye arbeid. Pleien av dagens myke gjenbruk-linser krever bare én type linsevæske for rengjøring, skylling og oppbevaring.

Før man legger linsen i linsevæske anbefales det å gni linsen forsiktig med fingertuppen. Dette vil bidra til å fjerne avleiringer.

Hvor mange dager varer en eske med kontaktlinser?

Hvor mange linser det finnes i pakken indikerer hvor mange stk. linser som finnes i pakken, ikke antall par linser:
  • En boks med 30 endagslinser vil vare i 15 dager.
  • En boks med seks månedlige kontaktlinser vil vare i tre måneder.

Allergi og kontaktlinser: er det et problem?

Allergi ved sesonger vil ikke hindre deg fra å bruke kontaktlinser. Det forutsetter likevel at du tar ordentlig vare på linsene.
  • Bruk kontaktlinsene i en redusert periode.
  • Ta kontakt med en optiker om type linsevæske for perioden din allergi er verst.
  • I perioden din allergi er verst, kan du prøve å bruke endagslinser. Ulike studier viser at man kan håndtere allergi bedre med endagslinser.

Kan jeg svømme med kontaktlinser?

Bading med kontaktlinser (i sjø, elv, innsjø, svømmebasseng) utgjør en reell risiko for helsen til øyet. Kontaktlinser bør ikke engang være i kontakt med vann fra springen. Det er ikke farlig om et par dråper kommer i kontakt med øyet. Men om man åpner øyne under vann må man fjerne linsene fra øyne innen 10-15min, og ikke bruke dem igjen. Sjøvann kan føre til at linsen fester seg til hornhinnen.

Er det trygt å kjøpe kontaktlinser i gjennom Internett?

Akkurat som andre steder kan man støte på upålitelige selskaper. Du kan risikere å få linser som ikke er tillatt i ditt land, produkter som er i ferd med å gå ut på dato eller leveringer som tar mye lengre tid enn oppgitt. Det er derfor lurt å velge en stabil og velkjent nettbutikk når du kjøper kontaktlinser. Ved å ta en nærmere titt på hjemmesiden kan man fort finne ut om selgeren er pålitelige eller ikke.

Skal jeg tilsette øyendråper før eller etter jeg har satt inn kontaktlinsene?

Øyendråper er ikke noe man er avhengig av om man bruker linser. Du kan bruke øyendråper selv om du ikke bruker kontaktlinser. Øyendråper fungerer som «kunstige tårer» som smører og beskytter øyne dine.

Det anbefales for brukere av kontaktlinser å dryppe viskøse øyendråper før man setter inn linser, øyendråpen vil da kunne spre seg utover hele øyet. Ikke-viskøse øyendråper brukes mens kontaktlinsen sitter på øyet. Begge disse typene øyendråper virker like godt.

Flere artikler om kontaktlinser